Hur har postmodernism påverkat vår kultur?

En av de roligaste inredningsstilar som finns är postmodernism. Om du frågar någon på gatan om vad detta är så kanske de i bästa fall börjar refererar till en viss stil eller inredningsdesign men många kommer bara att finna att frågan är omöjlig att besvara. En del skulle säga att postmodernismen är precis vad du vill att den ska vara och det här gör förstås att alla inredningsdesigners får rätten till uttrycket. När du ser heminredning eller kontorinredning som ser lite märklig ut så är chansen god att det handlar om postmodernismen!

Modernismen

För att förstå vad postmodernism är så måste vi förstås avgöra vad modernism är. Post betyder ju efter så här handlar det om en typ av inredningsstil som kommit efter modernismen. Modernism står för den tid då vetenskap och industri tog oss till den verklighet vi ser idag. Man kan alltså koppla denna inredningsdesign till 1900-talet och de årtionden då västvärlden utvecklades till det moderna samhälle vi lever i idag. Det här var en tid då man frångick religionen för att finna svaren i logiken. Detta avspeglades förstås i inredning och möbler som togs fram på ett logiskt vis. Man kan helt enkelt säga att modernt var logiskt och så är det väl även idag då man eftersträvar en balans mellan logik och fantasi.

En revolution

När allting blev så logiskt och bra så kan man ju tycka att folk borde vara nöjda med den nya inredningsstilen Modernism men så blev det inte. Eftersom möbeldesigner för det mesta är konstnärliga själar som speglar det som händer i vekligheten så uppstod det ett behov av att ifrågasätta de sanningar som florerade i samhället. Man kan helt enkelt säga att Postmodernismen är en slags skepticism mot allt som proklameras som absolut sanning. Man frångick alltså tanken om att ett bord alltid måste vara runt eller rektangulärt och plötsligt så kunde inredning av vardagsrum inkludera element som man annars bara hade sett i köket.

Nutidens postmodernism

Eftersom postmodernismen som stil går ut på att ifrågasätta det som anses vara norm eller en accepterad sanning så kan man inte sätta någon egentlig tidsram för denna design och stil. Allt som kommer efter Modernismen kan klassas som Postmodernism. Det tycks inte finnas någon som kan säga att deras design och stil är det som definierar Postmodernismen och det betyder att alla har rätt till detta uttryck och namn.

Om du funderar på att inreda ditt hem med denna inredningsstil så bör du alltså veta vad du pysslar med. Se noga på designerns arbete och var med i valet av form och färg. Om du anställer en inredningsdesigner och säger att du vill ha Postmodernism så är detta alls inte som att säga att du vill ha Skärgårdsstil eller Art Deco men du kan ändå få ett resultat som påminner om en mix av dessa två stilar. Var därför lite försiktig med detta uttryck och satsa hellre på att köpa möbler direkt från en inredningsbutik på nätet som har gett sin kollektion ett namn som du kan förstå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *